Turussa kaavoitetaan: Vasemmisto huolissaan vanhoista puutaloista

Artikkeli Kansan Uutisissa 11.8.2022 >>

Turun Vasemmistoliitto on huolissaan Turun historiallisen ilmeen säilymisestä.

Järjestö haluaa suojella puurakennukset ja uusrenessanssitalon, jotka sijaitsevat Österbladin tontilla Kauppiaskadun ja Linnankadun kulmassa.

Talojen alkuperä ulottuu Turun vuoden 1827 palon jälkeisiin vuosiin ja taloissa on säilyneitä rakenteita kolmelta eri vuosisadalta. Turkulaiset tuntevat korttelin suosituista kivijalkakaupoistaan ja anniskeluliikkeistään; Kamera-aitta, El Gringo, kirpputori Lähimmäinen, Bar Ö ja Dynamo.

– Turkulaisessa kaupunkisuunnittelussa tulee vaalia niitä asioita, jotka tekevät kaupungista särmikkään ja persoonallisen, Turun Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Mervi Uusitalo-Heikkinen sanoo.

– Historia, paikallinen kulttuuri, legendaariset keikkapaikat; näitä vetovoimatekijöitä ja kaupunkilaisten henkireikiä ei parane haudata elementtirakentamisen alle. Turussa ei ole kovin monta keikkapaikkaa, Dynamo ja Bar Ö jättäisivät ammottavan aukon kaupungin kulttuurielämään.

Kaavaa muutetaan

Alueen asemakaavamuutosta aletaan sorvata syksyllä 2022 ja sen on määrä valmistua joulukuussa 2023. Maanomistaja Oy J. Österblad Ab on teettänyt erilaisia vaihtoehtoja tontille. Niistä vain yhdessä vaihtoehdossa historialliset rakennukset säilytettäisiin.

Vasemmistoliitto toivoo, että rakennusten suojelu huomioidaan kattavasti kaupungin viranhaltijoiden selvityksissä ja valmistelevassa lautakunnassa. Järjestö arvioi, että kysymys siitä, mahtuuko tontille täydennysrakentamista, selviää perinpohjaisessa ja tarkassa kaavakäsittelyssä.

Vasemmiston mielestä täydennysrakentamista ei pidä toteuttaa historiallisen Turun kustannuksella.

Taiteen talo esimerkkinä

Järjestö muistuttaa lisäksi siitä, että rakennusmateriaalien kallistuessa olisi myös taloudellisesti kannattavampaa panostaa korjausrakentamiseen sen sijaan, että tuotettaisiin täysin uutta rakennuskantaa. Se tähdentää sitä, että vanhan rakennuskannan säilyttäminen on myös ilmastoteko.

– Arvioiden mukaan Kamera-aitan uusrenessanssitalo ja Dynamon hirsirunkoinen talo pystytään säästämään ilman massiivisia remontteja. Kauppiaskadun ja Linnankadun kulmassa sijaitseva puutalo vaatii enemmän työtä, mutta sekin on tehtävissä, Turun Vasemmistoliiton puheenjohtaja Joonas Jormalainen sanoo.

Jormanainen ja Uusitalo-Heikkinen arvioivat, että uuden ja vanhan yhdistämisestä on Turussa tuoreeltaan hyviä kokemuksia. Tästä esimerkki on keväällä Rettigin vanhassa tupakkatehtaassa toimintansa aloittanut Taiteen talo.