Tilaa taiteelle Turussa – case taiteilijoiden työtilat

Osallistuin eilen kulttuurilautakunnan kokoukseen, jossa käytiin pitkä iltakoulukeskustelu siitä, miten vapaan kentän taiteilijoille taattaisiin pitkäaikaisratkaisu toimivien ja turvallisten sekä kohtuuhintaisten työtilojen suhteen. Asiaa pohjustivat Minna Juselius, kaupungin toimitilapäällikkö, sekä Annika Dahlsten, läänintaiteilija. Erinomaista, että saimme kuulla selvitykset tämän asian suhteen myös suoraan taiteilijoiden edustajan suusta!

Työtilakysymys ei todellakaan ole uusi. Itse asiassa tätä keissiä on käsitelty päätöksenteon rattaissa jo yli kymmenen vuotta. Ongelmana on ollut, että taiteilijat ovat joutuneet muuttamaan liian usein, kun vuokrasopimukset päättyvät, kiinteistöjä myydään tai jopa puretaan. Barkerin kiinteistö on tarjonnut hyvän kodin usean taiteenlajin ammattilaiselle, mutta kun sen omistaja haluaa myydä tilat pistääkseen rahoiksi, niin sille ei mitään voi.. Lisäksi teatteri Mundo on joutumassa syrjään Uudenmaankadun tiloistaan ja Turun ylioppilasteatteri Läntiseltä Rantakadulta.

Taiteilijat etsivät nyt pysyvää ratkaisua. Olisi korkea aika, että Turussa tajuttaisiin kulttuurin työllistävät ja hyvää tekevät vaikutukset, ja satsattaisiin pysyviin tiloihin, jotka omistettaisiin itse. Näin turvattaisiiin työrauha ja jatkuvuus.

Rettigin palatsi Aurajoen rannassa olisi paras paikka Taiteen talolle. Siellä on tilaa ja taiteenteolle sopivat puitteet. Ratkaisu tukisi Kulttuuriranta-ajattelua ja sopisi hyvin Turun historialliseen keskustaan. Noin 15 miljoonan hintakaan ei ole tavoittamattomissa, olihan Turku valmis sijoittamaan 30 miljoonaa Ratapihahankkeeseenkin!

Joka tapauksessa asialla on kiire. Barkerista joudutaan lähtemään vuodenvaihteessa, joten aikaa ei ole hukattavaksi. Esittävälle taiteelle paikka joudutaan löytämään muualta, esimerkiksi Kivipainon tiloista.

Vuokrat täytyy pitää kohtuullisina ja ainakin kaupungin avustusten pitää sitten seurata mukana tarvittaessa.

Olen valmis tukemaan taiteilijoiden parhaana pitämää ratkaisua taiteilijoiden työtiloista ja puoltamaan rahoitusta Rettigin palatsin ostamiseen. Asia on kaupunginhallituksessa vielä toukokuussa, ja Vasemmistoliiton ryhmänjohtajana aion osaltani vaikuttaa kh:n jäseniin Taiteen talon puolesta.

Turussa tarvitaan #tilaataiteelle.