Vauhtia koulujen tilaratkaisuihin

Mielipidekirjoitus Turun Sanomissa 2.3.2021

isäilmaongelmaiset koulut ovat olleet Turun riesana jo vuosia, eikä näytä siltä, että ongelmat olisivat helpottamassa, päinvastoin. Kiinteistönhuollon puolella on jokin mennyt pahasti vikaan, kun uusia homekouluja ilmaantuu kuin sieniä sateella.

Lausteella koululaiset ovat opiskelleet parakeissa nyt syksystä 2019, eikä vanhan koulurakennuksen purkua ole edes aloitettu. Ja kun tilanne on pitkittynyt, paikalle löytävät ilkivallantekijät – ikkunoista on menty sisään, paikkoja rikottu, palosammuttimet tyhjennetty ympäriinsä.

Emme tarvitse tällaista surullista monumenttia Lausteelle! Purku olisi pitänyt aloittaa heti, kun kävi ilmeiseksi, että vanhaan kouluun ei palata. Pernon alueen koulun surkeasta kohtalosta pitäisi ottaa opiksi.

Parakit ovat oiva väliaikaisratkaisu pakon edessä, mutta eivät ne oikeaa koulua korvaa. Liikuntasali puuttuu, tilat ovat ahtaat ja käytävät kapeat, mitään suurempaa kokoontumistilaa ei ole, eikä parakkeja ole suunniteltu koulukäyttöön, mikä näkyy joissain ratkaisuissa selvästi.

Liikuntatilojen puuttuminen aiheuttaa myös sen, että rahaa palaa koulukuljetuksiin, koska opetussuunnitelman mukainen liikunnanopetus tarvitsee asianmukaiset tilat. Bussirumba kulkee nyt Lausteen ja Impivaaran, Varissuon jäähallin ja Alfa-liikuntakeskuksen väliä.

Koska sisäilmaongelmia on jatkuvasti lisääntyvissä määrin, olisi järkevää nyt pistää vauhtia Lausteenkin tilaratkaisuun, jotta sinänsä käyttökelpoiset moduulit saataisiin uusiokäyttöön. Järkevintä Turulle olisi ostaa parakit – vuokraaminen on kallista ja lyhytnäköistä.

Toivonkin, että nyt ei hellitä ajatusta, jonka mukaan Lausteen ratkaisua ei tarvitse kiirehtiä, koska meillä on nyt parakit ja olemme ”hyvässä tilanteessa” verrattuna joihinkin muihin sisäilmakouluihin.

Miksi ratkaisu sitten venyy? Tällä kertaa paitsi byrokratian rattaiden hitaasta rouskutuksesta, myös halusta tehdä hyviä ratkaisuja, ei nopeasti huonoja päätöksiä. Lausteen koulun tilaratkaisu on palautunut uuteen käsittelyyn, koska ei haluttu, että koko Lausteen koulu siirretään Skanssiin. Tämä oli sinänsä oikeansuuntainen tulos.

Nyt uuden koulun rakentamispäätös pitäisi saada nopeassa tahdissa takaisin päätöselimiin.

Kun asiat pitkittyvät, niin ne mutkistuvat. Pelkäänpä, että ekaluokkalaiset eivät pääse koko alakouluaikanaan viettämään kevätjuhliaan kunnon salissa.

Lähiöt tarvitsevat lähipalvelunsa. Koulu kaikkine oheistoimintoineen on lähiön sydän. Lausteellekin tarvitaan edelleen oma alakoulunsa, jossa on lapsiperheiden tärkeät palvelut.

Mutta ennen kaikkea poliitikkojen ja virkamiesten pitäisi päästä tekemään päätöstä oitis, kun jonossa on aina vain uusia projekteja. Päätösten venyminen ole kenenkään etu.