Hajaantukaa! Täällä ei ole mitään nähtävää!

Silloin tällöin lehdistössä, sosiaalisessa mediassa ja yleisessä keskustelussa herää paniikki. Sen voi aiheuttaa esimerkiksi ehdotus siitä, että juhlapäivän nimeä tai luonnetta ihan himpun verran muutettaisiin, valkoinen heteromies pelästyy valta-asemansa horjumista tai jokin muu ikiaikaiseksi koettu elämäntyylimme peruspilari näyttäisi hiukkasen horjuvan. Kouluelämää ja lastenkasvatusta koskevia paniikkiaaltoja tuntuu olevan erityisen helppo nostattaa. Jännää tässä on se, että useimmiten ne ilmiöt, jotka näitä keskusteluja kirvoittavat, eivät edes ole todenperäisiä. Kumoankin seuraavassa muutamia myyttejä, jotka koskevat modernia koulua.

1) Nykykoulussa ei kukaan enää tottele

Ok, ehkä opettajan kunnioitus ei kaikilta osin ole Taka-Rääkkylän kansakoulun vuoden 1951 tasolla, mutta kyllä suuri osa oppilaista on edes kohtuullisen hyväkäytöksistä ja tekee suurin piirtein, mitä pyydetään. 

2) Kouluissa ei ole työrauhaa

Ks. edellinen Rääkkylän kansakoulua koskeva virke. Silloin, kun on tarkoitus tehdä hiljaista työtä, suuri osa oppilaista kykenee tähän. Lisäksi: se, että oppilas on hiljaa ja näyttää kuuntelevan, ei toki tarkoita sitä, että oppimista tapahtuisi. Ja jos oppilas on siksi hiljaa, että pelkää – no, pelolla kasvattaminen tuskin on ollut muodissa enää vähään aikaan.

Tähän kohtaan myös on sanottava, että olen kuullut ihan liian monta kertaa jonkun kertovan, että entisaikaan oli joka luokassa ainakin 46 oppilasta ja kaikki oppivat Pohjanmaan joet, piin likiarvon, Joosefin kaikkien sukulaisten nimet ja sujuvan latinan taidon yhdessä kuukaudessa. Että ei pitäisi valittaa ryhmäko’oista.  Nykykoulun pedagogisiin haasteisiin vastaaminen vaatii kyllä vähän pienempiä ryhmiä.

3) Ei saa sanoa tyttö ja poika

Kyllä saa. Tasa-arvokasvatuksen mukainen kasvatus tarkoittaa sitä, että sukupuoleen ei kiinnitetä tarpeetonta huomiota. Että sukupuolta ei korosteta. Jakoja ei tehdä sukupuoliperustein, ei painoteta sitä, että tytöistä tulee sairaanhoitajia ja pojista rekkakuskeja, ei oleteta turhia, ei pönkitetä vanhakantaisia asenteita. Ketään ei pakoteta mihinkään, jokainen saa olla omanlaisensa – näin siis ideaalitilanteessa. Tämä ei käsittääkseni ole keltäkään pois. Sukupuolineutraalius ei tarkoita, että kaikista tulee ”neutreja”, mitä se sitten tarkoittaakaan.

4) Ei lauleta suvivirttäkään enää!

Ottamatta kantaa siihen, pitäisikö näin olla, totean, että kyllä lauletaan. Ainakin useimmissa tapauksissa. Sitä ei siis ole kielletty. Moraalipaniikki seis, vielä on laihoa laaksossa ja metsät huminoivat. Ja jos se joskus jätetään syystä tai toisesta pois, kyse on tuskin mistään rajanvedosta tai keskisormen näyttämisestä suomalaiselle yhtenäiskulttuurille. Joskus laulu on vain laulu.

Nykykoulussa on paljon hyvää. Pelolla siis ei enää kasvateta, ei myöskään häpeällä ja nöyryytyksillä. Uskonnonvapaus toteutuu paremmin. Kouluviihtyvyyteen kiinnitetään huomiota. Osallisuus on kova sana, opettajat ovat koulutettuja, kannustetaan omaan ajatteluun ja arvostetaan prosesseja. Moni asia voisi vielä olla paremminkin, jos resursointi olisi kohdallaan. Laadukas opetus on kallista! 

Siis – moraalinen paniikki seis, moni asia koulussa on ihan niin kuin vuonna 1980, kun Sinä aloitit koulusi. Kertotaulut täytyy edelleen osata, virkkeet aloitetaan isolla, Spot is a dog jne. Mutta maailma muuttuu, eikä koulukaan voi ihan samanlaisena pysyä. Ja ihan hyvä niin.