Kouluissa ja päiväkodeissa tarjottavan ruoan kotimaisuusasteen oltava sata prosenttia

Vasemmistoliiton kannanotto Turun kaupunginvaltuustolle 28.5.2018:

Turun Sanomat kertoo, että Turun kouluissa ja päiväkodeissa syödystä lihasta reilu kolmannes on ulkomaista. Sitä vastoin kymmeneen varsinaissuomalaiseen kuntaan ruokaa valmistava Arkea sekä Salon kaupunki käyttävät lehden mukaan lähes täysin kotimaisia lihatuotteita.

Arkea sekä Salon kaupunki pärjäävät valtakunnallisellakin tasolla erinomaisesti, kun vertaillaan ruuan kotimaisuusastetta. Turulla on parannettavaa erityisesti lihatuotteiden kotimaisuudessa. Esimerkiksi Turun kaupungin hankkima naudan jauheliha on Turun Sanomien mukaan lähes täysin saksalaista. Tätä on perusteltu sillä, että kotimaisuutta ei voi suoraan käyttää julkisten hankintojen kriteerinä, mutta kilpailutuksissa voidaan käyttää laatutekijöitä, joissa suomalainen elintarvikeketju on edelläkävijä. Kotimainen turvallinen ja työllistävä ruoka on strateginen valinta, jonka jokainen kunta voi tehdä.

Vasemmistoliitto vaatii, että Turun kouluissa ja päiväkodeissa tarjottavan ruoan kotimaisuusasteen on oltava sata prosenttia myös lihateollisuuden tuotteiden kohdalla.