Linjapuheeni yksityistilaisuudessa 15.12.2018

Hyvät ystävät ja toverit,

tervetuloa juhlistamaan ehdokkuuttani ensi kevään eduskuntavaaleihin! Lähden kampanjoimaan iloisella ja rohkealla asenteella, tavoitteenani rakentaa omannäköinen ja näkyvä kampanja. Kevät tulee olemaan aika haastava, sen tiedän kyllä, mutta myös varmasti opettavainen ja mielenkiintoinen.  Vanhan sanonnan mukaisesti vaalit on ihmisen parasta aikaa, ja joka kerta vaalien lähestyessä huomaan alkukankeuden jälkeen  innostuvani pikkuhiljaa enemmän, kun vaalihuuma alkaa viedä mukanaan, olin sitten itse ehdokkaana tai tukijoukoissa. Kolmissa kuntavaaleissa olen ollut ehdolla, viimeisimmissä pääsin läpi valtuustoon. Keväällä 2015 olin tekemässä Li Anderssonin kampanjaa ja nyt olen itse ehdokkaana!

Ensi keväänä meillä on todellinen mahdollisuus suureen vasemmiston vaalivoittoon, todelliseen vytkyyn (suokaa anteeksi, ihan itse keksin.) Tuntuu, että suomalaiset ovat nyt todella valmiita muutokseen. Hallituksen leikkaava ja kurittava politiikka on saanut vihdoinkin kiltit suomalaiset takajaloilleen. Gallupit kertovat, että vasemmistoliitolle on luvassa useita lisäpaikkoja ja ylipäätään vasemmistopuolueet, jos SDP sellaiseksi luetaan, ovat saamassa voiton ja hallituksen kokoonpanossa tapahtuu tuntuva muutos.

Tarvitaan kuitenkin vielä paljon työtä, emme saa tietenkään tuudittautua ajatukseen, että vaalivoitto tippuu syliimme palkintona vain, koska hallitus on sotkenut asiansa niin perusteellisesti. Siksi minäkin lähdin ehdokkaaksi – keräämään yhteiseen pottiin ääniä ja päästäkseni päättämään tärkeistä asioista, jotka vaikuttavat jokaisen suomalaisen arkeen. Haluan vaikuttaa asioihin niin, että pikkuhiljaa saadaan tämän maan päätöksentekoa vasemmistolaisempaan ja inhimillisempään suuntaan. Jos jotain olen valtuustovuonnani oppinut, niin sen, että politiikka on kestävyyslaji. Pikavoittoja ei jaeta.

Koko kampanjani läpikulkeva teema on tasa-arvon vaatimus. Nykypolitiikka on tuonut Suomeen eriarvoisuutta, jonkalaista suomalaisessa yhteiskunnassa ei ole totuttu näkemään. Koulutusleikkaukset kaikilla eri koulutustasoilla, työelämän raaistuminen ja työttömien syyllistäminen, aktiiivimalli ja irtisanomisen helpottamisyritykset, heikoimman kansanosan tukien leikkaukset ja rikkaimpien rikastuminen entisestään ovat luoneet kuilua parhaiten toimeentulevien ja kelkasta putoavien välille. Tasa-arvo hyödyttää kaikkia, myös meitä etuoikeutettuja. Tasa-arvoisessa Suomessa ihmisoikeudet ja ihmisarvo ovat jakamattomia, kaikille kuuluvia itsestäänselvyyksiä – nyt näin ei aina ole. Yhteiskunnan tärkein tehtävä on pitää huolta niistäkin, jotka eivät ole ”tuottavia yksiköitä”, lapsista vanhuksiin. Uhkana on, että Suomessa tapahtuu suuremmassa mittakaavassa se, mitä Turussa on jo tapahtunut – alueellinen eriarvoisuus kukoistaa. Turussahan on Suomen suurimmat alueelliset erot eri kaupunginosien välillä. Tällaista kahtiajakoa Suomessa ei saa päästä tapahtumaan.

Kampanjani kärjiksi olen valinnut koulutuksen – luonnollisesti, koska ammattini luokanopettajana antaa minulle hyvän näköalapaikan nykymenoon peruskoulutuksen maailmassa – kulttuurin, reilun työelämän ja yhteistyöhakuisen politiikan.

Koulutuksellinen tasa-arvo, peruskoulu ja sitovat opetussuunnitelmat ovat olleet suomalaisen sivistyksen, menestyksen ja hyvinvoinnin peruspilareita. Oikeistopuolueiden viimeaikainen ylivoima ja hallituspolitiikka ovat murentaneet hyvinvointivaltiota kestämättömällä tavalla. Tämä kehityskulku pitää pysäyttää määrätietoisella koulutussektorin uudelleenresursoinnilla ja leikkausten perumisella. Historiallisen suuret leikkaukset koulutukseen niin varhaiskasvatuksessa, perusasteella kuin toisella asteella ja yliopistoissa alkavat näkyä. Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden määrän lisääntyminen tuo uudenlaisia haasteita, joiden ratkaisemiseen tarvitaan tahtoa ja resursseja sekä uudenlaisia näkökulmia. Tasa-arvoinen koulutus on perusarvo, josta ei voi tinkiä.

Toinen kärkiteemani kulttuuri on yhteiskunnan tärkeä voimavara. Kulttuuri luo työpaikkoja ja parhaimmillaan kuroo kiinni eriarvoisuuden ja syrjäytymisen kuiluja. Kulttuuriin on vaikea löytää rahaa – usein on helppo ohittaa kulttuurintuotanto väittämällä, että löytyy tärkeämpiäkin kohteita euroille, mutta oikein tehtynä hyvä kulttuuripolitiikka luo työpaikkoja, tasa-arvoa ja hyvinvointia.

Kolmas keskeinen kampanjani aihe on työelämän muutos ja reilu työelämä. Hallitus on kurittanut työttömiä aktiivimalleilla ja uhkavaatimuksilla. Työelämän tiukennukset aiheuttavat kuitenkin huolta ja vaikeuttavat elämää tilanteessa, jossa eletään pätkä- ja silpputöiden kurimuksessa. Uudenlainen työelämä, jossa ei välttämättä tehdä koko uraa samassa ammatissa mihin valmistuttiin ja jossa epävarmuus ja pätkittäisyys ovat arkipäivää, tarvitaan myös uudenlaista työvoimapolitiikkaa, jossa keppi on jätettävä nurkkaan ja tarjottava enemmän porkkanaa. Hyvinvoiva työntekijä on myös pomon resurssi.

Suomi on rikkaampi kuin koskaan. Kyse on siitä, mihin verovarat kohdistetaan ja millaista veropolitiikkaa suositaan. Nykysysteemissä jättipääomia valuu ulkomaille ja verotuksen ulottumattomiin. On mielenkiintoista ajatella, että ilmaisen kouluruoan tarjoaminen on aloitettu ja neuvolasysteemi on luotu silloin, kun Suomi on ollut köyhimmillään. Onneksi luotiin silloin – oikeistolaisessa ideologiassa elävässä maassa moisia etuuksia ei varmasti saataisi läpi!

Lopuksi. Vasemmistolaisuutta on monenlaista.

Itse edustan yhteistyökykyistä mutta tinkimätöntä politiikantekoa – on osattava valita taistelunsa. Jos aikoo saada aikaan edes pieniä edistysaskeleita, täytyy pystyä neuvottelemaan – tavoitteestaan kovin paljon tinkimättä. Haluan tehdä positiivista, negaatioihin jumiutumatonta ja modernia vasemmistopolitiikkaa 2020-lukulaisella otteella.

Tervetuloa tekemään kanssani iloista, raikasilmeistä ja oman näköistä kampanjaa. Kaikille riittää hommia! Kerro myös kavereille kampanjastani, ota mukaan flyereitä ja pinssejä, tule seuraamaan poliitikkosivuani tai liity tukiryhmääni. Nettisivuni osoitteessa www.merviuusitalo.fi on auennut tänään, sieltä saa kurkistaa yhteystietoni. Kiitän tässä yhteydessä jo kampanjapäällikköäni Pekka Rantalaa, graafikko-senior event manageriä Kimmo Nurmista ja muuta tukiryhmääni, Juhista, Ottoa, Anna-Kaisaa, Annukkaa, sekä tänne tänään tänne lupautuneita artisteja Teepeetä, Eeroa ja tietenkin yllätysesiintyjää.

Ilolla kohti loputonta voittoa ja vaalikevättä!