Mervin kampanjavaalikärjet #1: Kulttuuri

Esittelyssä Mervin kampanjakärjet!

Ensimmäisenä kampanjakärkenä #kulttuuri. Entisenä taidehistorian opiskelijana, nykyisenä kuvataidetta opettavana luokanopettajana ja taiteen harrastajana olen valinnut yhdeksi kampanjani kärjeksi taiteen ja kulttuurintekijöiden toimintaedellytyksien parantamisen. 

Viime viikolla osallistuin kulttuuripaneeliin Turun taidemuseolla muutaman muun eduskuntaehdokkaan kanssa. Tapahtuman järjestivät Suomen Kirjailijaliitto ja Suomen Taiteiljaseura. Molemmilta tahoilta on julkaistu ansiokkaat hallitusohjelmatavoitteet -pamfletit, jotka valottavat selkeästi taiteiljoiden toimeentulon ja ammatinharjoittamisen ongelmakohtia ja esittävät myös ratkaisuja niihin.

Kulttuuriinhan ei koskaan riitä rahaa. Se on ensimmäisiä asioita, josta nipistetään, koska taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksia ei tunnisteta. Tämä pitää muuttaa! Taide lisää hyvinvointia, luo työpaikkoja ja elinvoimaa kaupunkeihin.  Taidetta kulutetaan valtavasti, myös esim. julkisissa tiloissa, mutta siitä ei oikein olla halukkaita maksamaan. Museokäynnit ovat lisääntyneet hurjasti, esimerkiksi museokortin käyttöönoton suosion myötä – taide kyllä kiinnostaa, mutta monen mielestä sen pitäisi olla ilmaista. Taiteilijankin pitää kuitenkin elää työllään. Tällä hetkellä taiteen ja kulttuurin ammattilaisten leipä on turhan pieninä murusina maailmalla!

Seuraavalla hallituskaudella pitää nostaa taiteen osuus budjetista 0,8% -> 1% (n.s. prosenttiperiaate) ja apurahasysteemiä ja taiteilijaeläkkeitä uudistettava. Näyttelypalkkiokokeilu pitää vakinaistaa. Pitää myös tutkia sitä, koulutetaanko taiteiljoita liikaa. Kuvataitelijat ovat tällä hetkellä ehkä huonoimmassa asemassa, tähän pitää kiinnittää huomiota.

Luovuus ei elä epävarmuudessa eikä taiteilija voi tehdä työtään miettien, mikä myisi parhaiten. Taide voi joskus olla epämiellyttävääkin, haastaa, nostaa esiin kipukohtia ja ravistella tabuja sellaisella tavalla, joka ei ole kovin kaupallista eikä myyvää.

Toivottavasti seuraava hallitus on kulttuurimyönteinen, ainakin paneelin vaalipuheissa kaikki komppasivat – muistakaapa seurata, mitkä puolueet seisovat sanojensa takana!

Minua voi äänestää eduskuntaanVarsinais-Suomesta Vasemmistoliiton listalta numerolla 34.