Omaleimainen Barker tukee Turun kulttuurimainetta – sitä ei kannata uhrata (TS Mielipide 27.6.2020)

Turku haluaisi mieluusti ylläpitää mainettaan kulttuurimyönteisenä kaupunkina. Historiallinen kaupunkimme tarjoaa loistavat puitteet ja inspiraatiota taiteilijoillemme, mutta kaupungilta tarvitaan aktiivisia toimia, jotta voisimme aidosti puhua Turusta maineikkaana taide- ja kulttuurikaupunkina.

Kulttuuripääkaupunkivuoden muistot eivät enää lämmitä. Juhlapuheissa kulttuuria kyllä muistetaan, mutta kun tulee aika ryhtyä oikeasti tukemaan taidekenttää, onkin tuen antaminen vaikeampaa.

Kulttuuri tuo tutkitusti hyvinvointia ja työtä sekä turisteja kaupunkiimme. Taiteilijat joutuvat kuitenkin koko ajan taistelemaan toimeentulostaan. Lisävaikeuksia tuo jatkuva taistelu työtiloista. Taiteilija tarvitsee työnsä toteuttamiseksi toimivat ja turvalliset tilat.

Barkerin tehdas on tarjonnut tällaiset hyvät työtilat jo vuosien ajan. Taiteilijat ovat olleet tyytyväisiä niihin ja luottaneet jatkuvuuteen sekä tehneet investointeja saadakseen kulttuuritehtaalle vieläkin paremmat puitteet ammattinsa harjoittamiseen.

Nyt kuitenkin heiltä ollaan vetämässä mattoa jalkojen alta, kun päätettiin, että rakennus aiotaan osittain purkaa ja muuttaa asuinkäyttöön. Tästä luonnollisesti seuraa se, että barkerilaiset joutuvat elämään epävarmuudessa sen suhteen, kuinka kauan tiloissa saa työskennellä.

Taiteilijat ovat olleet tyytyväisiä tiloihin, luottaneet niiden jatkuvuuteen ja tehneet investointeja tehtaalle.

Entä mistä löytyy uusi ja yhtä hyvä paikka? Niitä ei Turussa ole todellakaan helppo löytää. Barkerin tehtaalla on myös tärkeitä kulttuurihistoriallisia arvoja, jotka nekin tulee ottaa huomioon.

Osallistamisesta puhutaan nykyään paljon. Nytkin olisi ollut hyvä, että taiteilijoita itseään olisi kuunneltu asiassa. Kaupungilla olisi tilaisuus oikeasti näyttää, että siltä löytyy tahtoa taiteen tukemiseen.

Parhainta olisi, että Barker saisi jatkaa nykyisissä tiloissaan. Mikäli toiminta lopetetaan, on vähintäänkin kohtuullista, että kaupunki kuulee barkerilaisia ja tarjoaa uudet, yhtä hyvät tilat jostain muualta jo hyvissä ajoin. Taidekentän ammattilaisten panos kaupungin hyvinvoinnille on tunnustettava ja muistettava, että ilmaiseksi sitä panosta ei saa.

Kaikkea kulttuuria ei voi sijoittaa sinne ratapihallekaan, jonne toki löytyi 30 miljoonaa tuosta vain. Murto-osalla tuosta rahamäärästä saataisiin aikaan paljon hyvää ruohonjuuritason taidekentälle. Säilytetään Barker omaleimaisen turkulaisen taiteen tyyssijana!

MERVI UUSITALO-HEIKKINEN

kaupunginvaltuutettu (vas)
kulttuurilautakunnan jäsen

linkki kirjoitukseen >>