Politiikka

Koulutuslupaus, joka pitää

Maahanmuuttajavaltaisen koulun pitkän linjan opena olen joka päivä kasvokkain nykyajan koulun haasteiden kanssa. Tiedän ja tunnen nykykoulun ja sen hankaluudet ja vahvuudet.

Yhteiskunnan toimintakyky mitataan sillä, miten se kohtelee huono-osaisimpiaan. Koulutuksellinen tasa-arvo, peruskoulu ja sitovat opetussuunnitelmat ovat olleet suomalaisen sivistyksen, menestyksen ja hyvinvoinnin peruspilareita. Oikeistopuoleiden viimeaikainen ylivoima ja hallituspolitiikka ovat murentaneet hyvinvointivaltiota kestämättömällä tavalla. Tämä kehityskulku pitää pysäyttää määrätietoisella koulutussektorin uudelleenresursoinnilla ja leikkausten perumisella. Historiallisen suuret leikkaukset koulutukseen niin varhaiskasvatuksessa, perusasteella, toisella asteella kuin yliopistoissakin alkavat näkyä. Tasa-arvoinen koulutus on perusarvo, josta ei voi tinkiä.

Kulttuurin puolustajia tarvitaan

Kulttuuri on yhteiskunnan tärkeä voimavara. Kulttuuri luo työpaikkoja ja parhaimmillaan kuroo kiinni eriarvoisuuden ja syrjäytymisen kuiluja. Kulttuuriin on vaikea löytää rahaa – usein on helppo ohittaa kulttuurintuotanto väittämällä, että löytyy tärkeämpiäkin kohteita euroille, mutta oikein tehtynä hyvä kulttuuripolitiikka luo työpaikkoja, tasa-arvoa ja hyvinvointia.

Hyvinvoiva työntekijä, yritysten resurssi

Hallitus on kurittanut työttömiä aktiivimalleilla ja uhkavaatimuksilla. Työelämän tiukennukset aiheuttavat kuitenkin huolta ja vaikeuttavat elämää tilanteessa, jossa eletään silpputöiden kurimuksessa. Uudenlaisessa työelämässä, jossa ei välttämättä tehdä koko uraa samassa ammatissa, ja jossa epävarmuus ja pätkittäisyyys ovat arkipäivää, tarvitaan myös uudenlaista työvoimapolitiikkaa, jossa keppi on jätettävä nurkkaan ja tarjottava enemmän porkkanaa. Hyvinvoiva työntekijä on myös pomon resurssi.

Yhteistyökykyistä ja modernia vasemmistolaista politiikkaa

Vasemmistolaisuutta on monenlaista.

Itse edustan yhteistyökykyistä mutta tinkimätöntä politiikantekoa – on osattava valita taistelunsa. Jos aikoo saada aikaan edes pieniä edistysaskeleita, täytyy pystyä neuvottelemaan – tavoitteistaan kiinni pitäen. Haluan tehdä positiivista ja modernia vasemmistopolitiikkaa.