Ryhmäpuheenvuoroni budjettivaltuustossa 16.11.2020

RYHMÄPUHEENVUORO 16.11.

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut siellä ruudun takana,

kun lähdimme tämän vuoden neuvotteluihin, tiesimme, että tiedossa on vaikeat sellaiset. Koronakriisi on pyöräyttänyt maailman sellaiseen malliin, että kukaan meistä ei voi varmasti sanoa, miten tästä ulos päästään ja millainen tilanne meillä Turussa – tai missään muuallakaan! – vuoden kuluttua on. Olemme kaikki uuden edessä.

Siitä huolimatta, meillä vasemmistoliitossa on periaatteena – oli maailmanaika mikä tahansa – se, että koulutuksesta ja sivistyksestä ei leikata. Varsinkaan siitä ei pidä leikata huonoina aikoina. Olen kuullut fraasin, joka mielestäni sanoo sattuvasti – vaikkakin englannin kielellä – että “If you think education is expensive, try ignorance.” Jos koulutus on mielestäsi kallista, koitettakoon tietämättömyyttä. Se vasta kallista on. Ennaltaehkäisy on paras säästökeino.

Hyvät valtuutetut, pohjaesityksessä uhattiin koulutuksesta leikata 5,5 miljoonaa. Tähän saatiin miljoonan helpotus, mutta valitettavasti se ei riitä. Koulutuksesta emme halua leikata. Kirjauksessa vakuutetaan, että laatu ei heikkene, mutta valitettavasti noin suurten rahojen ollessa kyseessä, se on kovin vaikea uskoa. Itse koulussa työskentelevänä ihmettelenkin, että onko jollakulla sellainen mielikuva, että koulutuksessa on paljonkin ylimääräistä kakkua, mistä kyllä riittää? Jokaikinen koulun aikuinen, käsipari, oppitunti, tukiopetus, on tarpeellinen! Mainittiin, että leikkaukset saadaan kokoon uudesta lautasmallista, kuljetuksista, eläköitymisistä. Ikävä kyllä emme pysty uskomaan, että nämä olisivat riittäviä tulonlähteitä. Pelkkä lauseke, että laatu ei huonone, ei riitä. Olisimme siis poistaneet kokonaan sivistystoimialan leikkaukset, lisänneet sinne tuon puuttuvan 5,5 meur. Nyt täytyy olla todella tarkkana, että luvattu seuranta toteutuu ja lisärahaa saadaan, jos luvattu ei toteudu.

Sito on jatkuvasti alibudjetoitu. Siksi ei voi ihmetellä, että budjetit ylittyvät jatkuvasti. Tämän pitäisi viestiä, että sinne tarvitaan lisää, ei, että sieltä pitää ottaa lisää pois.

Hallinnosta tai projektirahoituksesta kenties olisi harmittomimmin irronnut rahaa, mutta ei siitäkään miljoonavirtoja kerry. Hallituspuolueemme tekevät erinomaisen koulutusmyönteistä politiikkaa, myös kunnissa pitää pystyä samaan.

Tämä koulutuksesta leikkaus oli siis jo yksinään sellainen, että ryhmämme ei voinut lähteä moista linjaa kannattamaan. Myös Helsingissä vasemmistoliiton ryhmä poistui neuvottelupöydästä juuri koulutusleikkauksien ansiosta.

Haluamme panostaa myös kunnalliseen varhaiskasvatukseen, siksi vanha tavoitteemme kunnallisen päivähoidon 70/30 -suhteesta nousi myös nyt listoillemme. Voitontavoittelu ei sovi lasten kanssa työskentelyyn. Muista tavoitteistamme nostimme esiin terveyskeskusmaksujen poiston, kestotavoitteemme, Lisäksi haluamme panostaa myös nuorison hyvinvointiin, ja esitämme nuorisotilojen jatkon turvaamista. Myös halusimme varata tontin vanhusten palveluasumiselle, pysyvä tavoitteemme sekin, ja täten mukana listassa.

Hyvät valtuutetut, joukkoliikenteeseen haluamme myös edelleen satsata. Hiilineutraaliustavoitekin sitä vaatii. Myös ne loput 0,3 meur, jotka vielä jäivät 2 miljoonan tavoitteesta. Palvelua ja saatavuutta ei voi heikentää. (edelleen, oman mokani vuoksi joukkoliikenteeseen muutosesitys tipahti pois, eli vielä 0,3 miljoonaa sinne tarvitaan, vaikka onneksi sinne saatiin paljon lisääkin.) Kaupunkipyörien säilyminen katukuvassa on myös positiivinen kehityskulku!

Alunperin harkitsimme myös veroprosentin maltillista nostoa kattaaksemme kulut, mutta se ajatus hylättiin. Sen sijaan tulonlähteinä mainitsemme elämyskeskusprojektin peruutuksen, sekä muiden kiireettömien rakennushankkeiden lykkäämistä, erityisesti kulttuurijokilautta saa ryhmässämme yhteistuumaisen tyrmäyksen. Samoin elämyskeskus ei voi olla nyt prioriteettilistalla. Kiireellisiä ovat mm. uudet koulut homeisten tilalle. Kj-toimialalta olisimme myös valmiita leikkaamaan paljon mieluummin kuin elintärkeistä palveluista.

Minä ja neuvottelijaparini Jaakko Lindfors lähdimme neuvotteluihin tosi mielellä. Valitettavasti tälläkin kertaa jäätiin aika kauas maalista. Kiitän kuitenkin muita ryhmien puheenjohtajia mielenkiintoisista keskusteluista. Olen oppinut, että poliitikot kaikissa puolueissa haluavat kuntalaisille hyvää, mutta keinoista voimme olla hyvin erimielisiä.

Kyllä tässä paperissa oli hyviäkin asioita; liikuntapaikkamaksuista luovuttiin, kuten vasemmistoliittokin esitti, henkilöstökassa säilyy, kuten mekin ehdotimme, joukkoliikenteeseen saatiin kuitenkin tuntuva vaikkei ihan riittävä lisäys. Ostodata avataan, mikä on hyvä asia läpinäkyvyyden kannalta. Kulttuuriväkikin sai tärkeän kirjauksen, jossa luvataan työtilakysymyksen ratkaisemista. Tämäkin oli meidän alkuperäisessä ehdotuksessamme. Moni kirjaus on oikean suuntainen, mutta ei riittävä.

Nyt tarvitsemme satsauksia tärkeimpiin elinvoimainvestointeihin eli kuntalaisten palveluihin!

Koska koronakurimus on seuranamme vielä pitkään, lienee tärkeää, että teemme säännöllisiä tarkistuksia ja seurantaa kaupungin palveluiden ja talouden tilasta. 

Kiitos!